"MOTORBÅT OG EIN LAURDAGSDANS"
med Johannes Kleppevik

Utgitt 8. november 1999 ombord på M/S "Bruvik",
Torget, Bergen kl. 1100

"MOTORBÅT OG EIN LAURDAGSDANS" — en 2000-års plate.

   
    Aldri har Johannes Kleppevik vært så kreativ som nå. Han skriver stadig nye sanger og har konserter over alt. I oktober 1999 var Johannes på sin 5. turne til det norske Amerika og sildekassen var også med for 5. gang. Nå i oktober var han blant annet for 3. gang på NORSK HØSTFEST i Minot, North Dakota, og har allerede fått invitasjon til å komme tilbake til neste år — år 2000.

"Motorbåt og ein laurdagsdans" inneholder 15 nye sanger. Tekstene til de fire første sangene på CD' en, samt "Vårvise i naustet", har Olaf Stølsvik og Johannes Kleppevik skrevet sammen. Olaf kommer fra Austevoll og Johannes fra Sund på Sotra. Platen handler om ungkaren som lengter etter å få seg en dame, og om ungdommene som reiser på dans i motorbåt. "Vise i vind" er visa som forteller om de forskjellige årstidene og om det å våkne opp til sommerdag. Sangen "Dan siste båten e Børsen" handler om Børs Café i Bergen, den eldste brune kaféen i Norge. "Kom, vesle jente" er en sang Johannes har skrevet til sin yngste datter, Marlen. Hun deltar på platen som solist på "Vårvise i naustet". På denne CD-platen hyller Johannes Kleppevik både sin hjemmekommune Sund, Jakob Sande og jentene på Hurtigruta. Sangen "Jul iBiscaya" handler om da Johannes var sjømann og de mistet dekkslasten i en storm i Biscaya Lille Julaften i 1981. "Eg har ein engel" var de siste ordene mor til Johannes sa før hun døde sommeren 1992. Denne sangen som er den siste på platen, er til minne om moren og hennes enkle, men sterke barnetro.

"Motorbåt og ein laurdagsdans" er produsert av Eirik Grønner og Johannes Kleppevik og er spilt inn i Shimmer Recordings i Bergen i oktober 1999.

JOHANNES KLEPPEVIK - den musikalske siden.

I over 40 år har Johannes komponert sanger og på konsertene sine fremfører han fremdeles sanger som f. eks. "Anne Rita", skrevet i 1960 til en jente på Sotra. I 1963 var han med å starte orkesteret "The Spirits" på Laksevåg, Bergen. Hans første sang på single var "Kom til Kristus" i 1967.

I 1971 ble Johannes bassist i country-rockbandet "Clive Scott & The Skywegians". De spilte inn LP-platen "End of October" der Johannes hadde laget alle sangene, dengang i engelsk språkdrakt. Våren 1972 ble sangen "I’ll be waitin’ for you my love" nr. 4 på Europatoppen, den gikk forbi artister som bl. a. Tom Jones. Skywegians-sounden var progressiv country med elementer av roots og gospel.

Høsten 1973 startet Rune Walle og Johannes Kleppevik opp igjen bandet "Hole in the Wall" der de søkte tilbake til sine musikalske røtter.Roots-bølgen var startet.
 
I 1974 fikk Johannes idéen om å få lage en LP i Bergen; året etter kom "A little bit of Heaven", den første innspilte og utgitte plate fra Bergen. Clive Scott, Davy Dean og Teddy Nelson var artistene og Johannes hadde skrevet alle sangene. Platen ble spilt inn i studioet til fotograf Jan Alfred Løtvedt i Fana, Bergen med Rune Walle som produsent. Platen ble gitt ut på Løtvedts plateselskap "Cosmo".

"Tramp og Trall" kom i 1977 og 3 år senere, i 1980, kom etterfølgeren, "Tramp og Trall II". "North Atlantic Ocean" kom på markedet i 1984. Disse 3 LP-platene er nå gitt ut på CD av selskapet Dialog Foss Production i Bergen. Samme selskap ga i 1997 ut en ny CD, nemlig "Langs Kysten".
I tillegg til egne innspillinger har Johannes Kleppevik skrevet sanger til flere artister og orkester i inn- og utland.

JOHANNES KLEPPEVIK - den kulturelle siden.

På 50-tallet hadde Johannes sin egen klubb i hjembygden og mange slags tilstellinger og aktiviteter ble planlagt i denne klubben. På forskjellige skoler fra 1961 til 1970 var han alltid i sentrum for kulturelle og musikalske tiltak. På sine arbeidsplasser på anlegg, sykehus, oljeplattform eller som sjømann vil han alltid bli husket for sitt sosiale engasjement.

I 1977 startet han både Torgdagen i Bergen og Torgkvelden, et arrangement som hver høst blir avholdt i en av kommunene rundt Bergen. Torgdagen og Torgkvelden er blant grunnsteinene i den norske kystkulturen. Ellers kan vi nevne Notkast Grand Prix med Håkon Håkonsson, vikingskip og "Vestlandsnatta" på Tracteurstedet som han arrangerte i 1986, samt Hurtigruteaksjonen i 1990.

Båter på Torgdagen og Torgkvelden.

På den første Torgkvelden på Tyrnevik, Sotra, i 1977 var det fraktebåten M/S "Ryvar" som var "gamledampen". Den er nå ført tilbake til sin opprinnelige form; bl.a. med seil. Den har nå sitt tilholdssted i Flensburg, Tyskland og kommer til Bergen sommeren 2000. Både "Ryvar" og "Fiskestrilen" har vært "dampen" på flere Torgdager. På Torgdagen 1978 hadde rutebåten M/S "Bremnes" sin æresrunde, den gikk ut av rute og ble solgt til utlandet samme sommer.

Så kommer vi til Torgdagen 1979 og da fikk Johannes tak i båten som gikk i rute mellom Sotra og Bergen i hans barndom. Det var D/S "Vatlestraumen" men i 1979 gikk den under navnet "Lysstein" og fraktet sand i Sogn.

Dette året gikk den sin gamle rute fra Sotra til Torgdagen i Bergen og deltok for øvrig på Torgkvelden i Bekkjarvik, Austevoll samme høst. På Torgdagen i —79 hadde også M/S "Bruvik" sin æresrunde og tok sitt siste farvel med Bergen og strilelandet. Den ble også solgt til utlandet.

I denne tiden snakket Johannes varmt om bevaring av disse båtene, men ingen ville høre på han den gangen. Av disse båtene er det bare M/S "Bruvik" som er bevart og som det har lykkes å få tilbake til Hordaland. På Torgdagen i 1979 klarte Johannes Kleppevik også å få "Statsraad Lehmkuhl" inn til Strandkaien og mange mennesker var ombord for første gang. Statsraaden hadde frem til da ligget i flere år og forfalt i opplag utenfor Wallendalshopen på vågen i Bergen. Dette kaibesøket på Torgdagen skapte ny interesse for skuten og grunnlaget for videre opp-pussing og drift ble lagt her.

I de siste årene har Johannes snakket med og påvirket flere stortingsrepresentanter til å sørge for at våre 3 stolte seilskuter skulle bli økonomisk sikret for all fremtid, og i år ble det flertal på Stortinget for Johannes sin kongstanke. "Statsraaden", "Sørlandet" og "Christian Radich" seiler nå i trygg medvind.

Vikingskipet "Hjemkomst" fra Amerika.

Da vikingskipet "Hjemkomst" kom fra Amerika til Sotra og Bergen 18. juli 1982 var det Johannes som organiserte mottakelsen ombord i M/S "Strilen". Mannskapet på "Strilen" sendte en kagge øl med line over til vikingskipet da det kom seilende inn Korsfjorden. Denne kaggen står nå i Hjemkomstsenteret i Moorhead, MN. Om kvelden lå disse to stolte skutene oppankret side ved side utenfor Klokkarvik. Som takk for fin mottakelse fikk Johannes en sølvring som de amerikanske "vikingene" hadde tatt med over Atlanterhavet.

Gjenseilas/emigrantseilas med "Loyal".

Da "Hjemkomst" seilte inn Korsfjorden den 18. juli 1982, fikk Johannes Kleppevik idéen om å seile galeasen "Loyal" til USA, den samme ruten som de amerikanske "vikingene" var kommet. Da skulle "Loyal" komme til Duluth i Minnesota som immigrantskip med norske "emigranter" ombord. Turen videre til Moorhead/ Fargo skulle foregå med hest og kjerre.

Sommeren 2000 får Johannes denne drømmen oppfylt, da seiler "Loyal" fra Bergen 4. juli via Vest-Norsk Utvandringssenter på Sletta, Radøy og til USA. Immigrantkirken på Sletta er et symbol på de sterke båndene mellom Norge og Amerika. Denne kirken ble bygd i Brampton i Nord-Dakota i 1908, ble tatt ned i 1996, fraktet og gjenreist på Sletta i 1997. Seilasen vil gå i kjølvannet til de gamle vikingene og Leiv Eiriksson, og emigrantskuta vil seile innom Shetland, Island, Grønland og New Foundland. Fra Duluth vil de nye immigrantene ta seg over prærien til Fargo med hest og kjerre og videre til Høstfesten i Minot, ND.

Johannes er blitt satt pris på.

Johannes har mottatt både Kulturprisen i Sund og Målprisen på Sotra. Han er æresmedlem i Hordamuséets Venner. I 1990 fikk han Hurtigruteprisen for sin innsats for å berge den over 100 år gamle kystruten. Johannes Kleppevik er av mange blitt kalt Kystkulturens far.

Bergen 5.11.99
John Foss