Cato Sanden

20. februar 1954  -   3. mai 2005

 

Cato Sanden var med å starte countryrockbandet Flying Norwegians i 1973 sammen med Jarle Zimmermann, Rune Walle, Gunnar Bergstrøm og Johannes Torkelsen. I 1984 debuterte han som soloartist med albumet Cato Sanden etter at Åge Aleksandersen hadde overbevist ham om at han hadde godt nok låtmateriale til dette. For dette vant han Spellemannprisen 1984 i klassen roots & country. Senere ga Sanden ut en rekke album og mottatt flere gullplater. Den andre platen, Living Today, ble Norges mest solgte i 1986. På denne platen var Cato Sandens største hit, «Let's Go For Freedom». For tredje album Once a Hero, vant han Spellemannprisen 1987 innen roots & country.

 

 

Like før sin død var han i ferd med å gjenforene Flying Norwegians, og de opptrådte på scenen bare en uke før han plutselig døde av hjerteinfarkt i sitt hjem på Askøy.

 

I 1996 ga et gjenforent Flying Norwegians ut «Still Riding». Tittelen er atskillig mer dekkende for Sandens selv- og velproduserte plate med egne melodier og tekster av Michael J. Smith. Sammen med et utmerket knippe bergensmusikere dykker han ned i det utvidede countrylandskapet og serverer hele spekteret fra fengende countryrock til ballader og western swing, med Andy Murphys irske sekkepipe som eksotisk - og uhyre smakfullt - innslag. Sandens første plate på fem år bæres fram av 15 gode melodier og hans egen fløyelsstemme, og eneste ankepunkt er at enkelte tekster blir kulisser som kler musikken istedenfor historier som engasjerer.